Mātes diena Audriņu pamatskolas pirmsskolā

Mātes diena Audriņu pamatskolas pirmsskolā

Par to mīļumiņu,
Kas tev, māmiņ, acīs smejas,
Lai tev šodien visi ziedi,
Kas aug dārzos, pļavās, lejās,
Klāt vēl mana sirsniņa

Un vēl salda bučiņa!

 Mātes diena jeb māmiņas diena ir starptautiski svētki par godu māmiņām, kas Latvijā tiek svinēti otrajā maija svētdienā.

Šajā dienā apsveikums saņem māmiņas atšķirībā no starptautiskās sieviešu dienas 8. martā, kad tiek sveiktas arī tās sievietes, kurām nav bērnu. Mātes dienā tiek sveiktas ne tikai savas māmiņas, bet arī vecmāmiņas, sievasmātes  un vīramātes. Mātes diena dažādās valstīs tiek svinēta atšķirīgos datumos.

Latvijā Mātes dienu sāka svinēt 1922. gadā. Šos svētkus rīkoja baznīcas draudzes. Taču arī senāk tika godinātas mātes, jo mūsu tradicionālajā kultūrā tādu ir daudz – Meža māte, Zemes māte, Vēja māte, kopumā gandrīz simts.

Svētku svinēšanas tradīcijas daudzās valstīs ir līdzīgas – mammām tiek dāvināti ziedi, saldumi, bērni apciemo vecākus, kopā pavada laiku.

Ar siltu saulīti, ar putnu balsīm, ar pirmajiem ziediem nāk Māmiņas diena. Mamma ir kā saule, ap kuru griežas visi citi mājas ļaudis. Mamma piepilda māju ar siltumu un sirsnību. Mammas padoms ir svarīgs visās lietās. Nekas nenostiprina ģimenes saites tik ļoti, kā tradīcijas, kuras tiek ievērotas, arī svinot Mātes dienu.

Audriņu pamatskolas bērnudārzā svinējām šos svētkus 14. maijā. Bērni savas māmiņas iepriecināja dziedot dziesmiņas, skandējot dzejoļus, apsveicot ar pašu gatavotām kartiņām un ziediem. Paši bērni bija ļoti gandarīti par iespēju padancot kopā ar savām māmiņām.

Laime ir ģimenes ligzdā, kur ir bērni, kur visi kopā pārdzīvo bēdas un priekus. Mīļš sveiciens Mātes dienā!

Audriņu pamatskolas mūzikas skolotāja Nadežda Osipova

 

Comments are closed.