Katrs savas dzīves mākslinieks

Katrs savas dzīves mākslinieks

Krāsām kopš seniem laikiem ir bijusi ļoti liela nozīme cilvēku dzīvēs. Katrai krāsai ir sava enerģija. Jūs noteikti zinat šos senos izteicienus: Zaļš no skaudības, vai zils no dusmām. Tas liecina, par to, ka jau senatnē cilvēki zināja par krāsu nozīmi.

Gaidot pavasari, kad dienu pēc dienas debesjums ir pelēcīgā nokrāsā, marta pirmajā nedēļā Audriņu pamatskolas skolēni kopā ar skolotājiem un citiem skolas darbiniekiem aktīvi piedalījās “Krāsainās nedēļas” aktivitātēs. Katrai dienai tika piešķirta sava krāsa. Visa skola, atbilstoši noteiktajam, ietērpās savā nokrāsā.

Lai izjustu lielāku prieku par citiem krāsu toņiem, nedēļu iesākām ar melno krāsu. Dažiem šī krāsa liekas atstumjoša, sausa un smaga Melns var simbolizēt arī apgrūtinātu redzamību. Neskatoties uz iepriekš minēto, ikdienā ļoti daudziem cilvēkiem apģērbā ir ļoti daudz melnās krāsas. Apģērbties atbilstoši uzstādījumam nebija grūti.

Mēs taču gaidam pavasari, tātad – obligāti jābūt zaļajai krāsai. Zaļā krāsa ir līdzsvarojoša, atslābinoša. Zaļā krāsa ir atrodama daudzviet uz zemes, tā norāda uz mieru un līdzsvarotību. Tā ir arī ļoti pozitīva, liecina par gudrību, briedumu.

Zaļajai krāsai ļoti piestāv dzeltenā krāsa. Dzeltenā krāsa pastiprina un attīsta fizisko izturību, tā palīdz iegūt zināšanas un attīstīt domas. Tā ir saules krāsa, tāpēc tai ir ļoti spēcīga enerģija. Dzeltenā krāsa bieži tiek saistīta ar saulainu laiku, tāpēc nozīmē arī prieku un pacilātību. Dzeltenajai tuva ir arī zelta krāsa. Zelts ir arī jaunas dzīves sākšana, spēku atgūšana, kā arī „balva” par paveikto. Tā ir saules, siltuma, optimisma un enerģijas krāsa.

Pavasarim piestāv skaisti zilas debesis, tas nozīmē, ka zilajai krāsai ir obligāti jābūt. Gaiši zila krāsa ir cerību krāsa. Šī ir ļoti interesanta krāsa, jo zilā ir vairums bērnu mīļākā krāsa. Zilā ir cieņas krāsa, tā ļauj pārvarēt bailes un nepārliecību, palīdz attīstīt sevī mieru un labsajūtu. Redzot šo krāsu, rodas vēlēšanās ieelpot dziļi un nodoties mieram un plašumam. Tas varētu būt tāpēc, ka šī krāsa asociējas ar debesīm un plašumu. Tāpat šī krāsa ir cerību un sapņu krāsa, iespējams, tāpēc šī bieži vien ir bērnu mīļākā krāsa.

Jebkuram māksliniekam krāsu paletē ir sarkanā krāsa, tāda ir arī mums. Sarkana krāsa ir dinamiska, agresīva, aktīva, satraucoša. Tā ir orientēta uz izdzīvošanu un pašsaglabāšanos, taisnīgumu. Sarkana krāsa simbolizē drosmi un līdera spējām. Sarkanā ir asiņu krāsa – dzīvības simbols. Šī krāsa simbolizē drosmi, cīņu un uzvaru.

Visas krāsainās nedēļas laikā katras klases kolektīvs, uzmundrinot citam citu, centās ģērbties atbilstošās krāsas drēbēs. Lai būu interesantāk arī turpmāk piedalīties tādās aktivitātēs, notika neatkarīgas žūrijas balsojums – līderpozīcijas tika sadalītas starp 1.-2., 4., 5. un 7.klases kolektīviem. Tas nozīmē – krāsas mēs mīlam un krāsas mums piestāv. Esam gatavi pavasarim!

Audriņu pamatskolas skolotājas Ivetas Rundānes teksts un foto

 

 

Comments are closed.