Miķeļdiena Audriņu pamatskolā

Miķeļdiena Audriņu pamatskolā

Lieldieniņa liela diena,
Tā atnāca tukšu roku;
Miķelītis mazs vīriņš,
Tas atnāca pilnu roku.

(latv. tdz)

 

Senos laikos Miķeļi iezīmēja rudens saulstāvjus, kad diena un nakts ir vienādā garumā, kad dienas sāk kļūt īsākas un naktis garākas. Ierasts ir teiciens, ka Miķeļos ziemai ir vārti vaļā, proti, no šīs dienas sākās aukstā laika gaidīšana.

Tā kā šajā laikā rudens raža ir gandrīz jau novākta, tad likumsakarīgs ir fakts, ka šajā laikā ir arī visbagātīgākie pārtikas krājumi, galds šai dienā noteikti ēdienu pilns.

Par skaistu tradīciju ir kļuvusi ikgadējā Miķeļdienas tirdziņa organizēšana Audriņu pamatskolā. Bērni kopā ar saviem vecākiem sarūpē dažādus saldākus un sāļākus gardumus. Notiek īsta tirgus andelēšanās. Šādā pasākumā ir  ne tikai naudiņas skaitīšana, bet netīšā veidā tiek apgūtas arī dažādas prasmes, kā piemēram, prasme sarunāties ar pircējiem, reklamēt savu produktu un, protams, matemātiskās – skaitīšana    un atlikuma aprēķināšana un izdošana.

Patīkamu pārsteigumu sagādāja pirmsskolas vecuma bērni, kuri papildināja pircēju rindas un ar savu skolotāju palīdzību iegādājās našķus, kurus kārojās.

Kopumā „tirgus placis” atstāts ar patīkamām emocijām un pilniem vēderiem.

Nedrīkst aizmirst arī to, ka šajā dienā  notiek laika vērošana  –

Ja lapas līdz Miķeļiem nav nobirušas, ja zīles vēl ozolos, tad būs sniegains pavasaris un dziļi Ziemassvētki…. gaidīsim …

Audriņu pamatskolas skolotājas Ivetas Rundānes teksts un foto

 

Comments are closed.