Audriņu pamatskolas skolēni Latgales kultūrvēstures muzejā

Audriņu pamatskolas skolēni Latgales kultūrvēstures muzejā

Mūsu svētākais

pienākums šo zemi

mīlēt un sargāt,

lai viņa mūžu mūžos

būtu un paliktu brīvu

latviešu zeme.

                                    /Aleksandrs Grīns./

Latvijas Republikā 20. janvāris ir oficiāli atzīta atceres diena – 1991. gada barikāžu aizstāvju atceres diena no 1997. gada. Šajā dienā visos Latvijas nostūros atceras, kā mūsu dzimtene atkala atguva neatkarību.

Traģiskie notikumi Latvijas galvaspilsētā 1991. gada janvārī norisinājās pēc tā, kā Saeima pieņēma Latvijas Republikas neatkarības deklarāciju.  Valstī kādu laiku bija 2 valdības: vēl darbojās visas PSRS struktūras, bet paralēli parlamentu un valdību veidoja Latvijas Republikas struktūras. Tā izveidojās 2 prokuratūras, milicija un policija.

13. janvārī Rīgā notika vairāku simtu tūkstošu cilvēku Tautas frontes manifestācija, lai paustu un apliecinātu savu atbalstu Augstākai padomei un Latvijas Republikas Ministru padomei. Bet šīs dienas vakarā sākās barikāžu celšana ap stratēģiski svarīgākajiem valsts galvaspilsētas objektiem. Turpmākajās dienās starp pretējām varas pusēs notiek sadursmes. OMON vienības uzbrūk cilvēkiem, kuri devušies sargāt barikādes, šauj uz barikāžu dalībnieku mašīnām.

1991. gada 20. janvāra vakarā, kad visas barikādes ir uzceltas, Rīgas OMON un citas padomju militārās specvienības, kuras palikušais uzticīgs padomju zvērestam, ieņēma Latvijas Republikas Iekšlietu ministriju, izraisot Rīgas centrā apšaudi, kura ilga aptuveni stundu un kur gāja bojā vairāki cilvēki.

24. janvārī Latgales kultūrvēstures muzeja ekskursijas vadītāja Audriņu pamatskolas skolēniem atsauca atmiņā tālos 1991. gada janvāra notikumus. Skolēni iegrima tā laika atmosfērā ar dokumentālā kino un ar vēsturisko lietu starpniecību. Skolēniem tika pasniegta karsta tēja. Bija izveidots improvizēts ugunskurs, kura sarkanās lentas simbolizē barikāžu laikā bojā gājušos barikāžu dalībniekus.

Pēc tam bērni apskatīja muzeja vēsturisko ekspozīciju un Rēzeknes bērnu mākslas skolas skolēnu radošos mākslas darbus.

Pateicamies Latgales kultūrvēstures muzeja darbiniekiem par interesanto ekskursiju.

Rakstu sagatavoja Alla Vorobjova.

Comments are closed.