Dārzeņu festivāls

Dārzeņu festivāls

Rudentiņ, bagāts vīrs,
Daudz tu mums dāvināji:
Pilnas klētis labībiņas,
Pilnas ķešas sudrabiņa.

/Latviešu tautasdziesma/

 Audriņu pamatskolas vecākajā pirmsskolas vecuma bērnu grupā oktobra mēnesis rit bagātīgās rudens velšu noskaņās. Rudens mēnešos mēs ne tikai apbrīnojam Latvijas dabas skaistumu un tajā sastopamo raibo krāsu gammu, bet arī aktualizējam vietējo zemnieku saimniecību un pašaudzēto dārzeņu un augļu izcilās garšas īpašības, veselīgumu un dažādību.  Bērni ar ļoti lielu interesi pēta, garšo, salīdzina, sver, mēra un stāsta par veselīgajiem un krāsainajiem dārzeņiem, ko arī liela daļa bērnu kopā ar saviem vecākiem paši ir izaudzējuši savos dārzos. Bērniem patīk izzināt visu dārzeņa izaugšanas ciklu – no mazas sēkliņas tos iestādot, līdz pat galarezultātam – ražas novākšanai un realizēšanai uz pašu šķīvjiem. Iesaistot mūsu grupas bērnu aktīvos un radošos vecākus, organizējām foto izstādi, kurai devām skanīgu nosaukumu – „Dārzeņu festivāls” un aicinājām padalīties ar gardākajām un iecienītajām dārzeņu receptēm, kuru tapšanas procesā iesaistās ar bērni. Bijām tiešām  patīkami pārsteigti redzot, cik dažādi dārzeņu ēdieni un dzērieni tiek gatavoti mūsu grupas bērnu ģimenēs un viņi ar lepnumu dalījās ar to pagatavošanas procesa gaitu ar pārējiem grupas biedriem.

Bērni pēc šādām aktivitātēm nonāk pie loģiska secinājuma, ka ne vienmēr dārzeņi ir jāpērk veikalos, no tālām izcelsmes valstīm, tos ir iespējams izaudzēt pašiem vai iegādāties pie zemniekiem, turklāt bērni secināja, ka pašaudzētie, vietējie dārzeņi ir  tie garšīgākie un veselīgākie!

Raksta autors: Audriņu pamatskolas pirmsskolas skolotāja Līga Asare

Foto: Svetlana Ponarada, Inga Vorobjova, Alīna Golovņova, Jevgenijs Kosnarevičs, Laura Černuškina, Olga Ribakova, Svetlana Sidorenkova

 

Comments are closed.