Atgriešanās pagātnē…

Atgriešanās pagātnē…

Pateicoties iniciatīvai “Latvijas skolas soma”, 3. maijā Audriņu pamatskolas 4.-6. klašu skolēniem bija iespēja apmeklēt Krustpils pili un Sēļu sētu.

Savu ceļojumu pagātnē sākām ar Sēļu sētu. Mūs sagaidīja jaukas muzeja darbinieces, kuras iepazīstināja ar senlatviešu sētu, tās ēkām, darba rīkiem un nodarbošanos. Lielu interesi skolēnos izraisīja divsimtgadīgās staba dzirnavas. Bērni praktiski varēja darboties ar ūdens nēšiem, naglošanu, sviesta kulšanu, graudu malšanu un piedalīties aizraujošās sacensībās – zivs ķeršanā un orientēšanās muzeja teritorijā.

Ar lielu interesi un aizrautību skolēni klausījās muzeja darbinieces stāstījumā par papīra vēsturi, pēc tam paši apguva papīra gatavošanas prasmes. Radošajā darbnīcā, savas papīra lapas, bērni varēja izgreznot, pievienojot dažādu ziedu lapiņas, stiebriņus un zālītes, bet pēc tam, kad papīrs jau bija gatavs skolēni varēja aplūkot citās nodarbībās tapušo papīru, kas jau bija izžuvis un gatavs lietošanai, un izmēģināt, kā ir zīmēt uz šāda – dabai draudzīgā veidā izgatavota papīra. Pēc labi padarīta darba skolēni varēja pacienāties ar siltu zālīšu tēju un rupjmaizi, kurai uzsmērēt pašu spēkiem sakultu sviestu.

Savu ekskursiju pagātnē turpinājām ar Krustpils viduslaiku pils apmeklējumu. Darbiniece ļoti interesanti pastāstīja par pils iemītnieku dzīvi senos laikos, parādīja guvernantes istabu. Skolēni minēja dažādu sadzīves priekšmetu pielietojumu. Liels saviļņojums skolēniem bija, nokāpjot pils pagrabā un klausoties leģendu par pils spoku – meiteni, kas tika iemūrēta pils sienās. Lai arī pilī notiek restaurācijas darbi skolēniem bija iespēja uzkāpt pils tornī, no kura varēja redzēt Jēkabpils panorāmu.

Ekskursijas turpinājumā skolēniem bija iespēja piedalīties radošajā “Ziepju darbnīcā”. Pirms pašiem tika dota iespēja izgatavot ziepes, muzeja darbiniece izstāstīja par ziepju sastāvdaļām un ielūkojāmies ziepju tapšanas vēsturē – uzzinājām interesantus faktus par mūsu senču ziepju vārīšanas tradīcijām un lietošanas nolūkiem.

Bērni labprāt darbojās praktiski, taisīja ziepju gabaliņus ar pašu izvēlētajiem augiem, kurus pirms tam mēģināja atpazīt pēc ziedlapiņām un smaržas, piemēram, jasmīnu, kumelītes, kliņģerītes, piparmētru u.c. Skolēniem bija neizsakāms prieks par galarezultātu –  aromātiskiem un skaistiem ziepju gabaliņiem, kurus varēja ņemt līdzi un iepriecināt vecākus.

Ekskursija bija pārsteidzoši interesanta, tās laikā tika paplašināts skolēnu redzesloks. Bērni atgriezās mājās iespaidu pārpilni un jautāja: “Kad brauksim vēl?”

Audriņu pamatskolas skolotāja Dace Vasilevska

 

Comments are closed.