Audriņu pamatskolas skolēni Latvijas Nacionālajā bibliotēkā

Audriņu pamatskolas skolēni Latvijas Nacionālajā bibliotēkā

Projekta “Latvijas Skolas soma” ietvaros Audriņu pamatskolas 5.-9. klašu skolēni 12. decembrī devās iepazīt Latvijas Nacionālo bibliotēku, tautā sauktu par Gaismas pili, kas ir viens no nozīmīgākajiem 21. gadsimta kultūras projektiem Latvijā.

Latvijas nacionālā bibliotēka uzcelta 2014.gadā pēc latviešu izcelsmes arhitekta Gunāra Birkerta projekta. Ar bibliotēkas gides palīdzību skolēni varēja iepazīties un novērtēt arhitekta ieceri, matemātisko precizitāti un vērienu šīs ēkas projektēšanā.

Pirms iepazīšanās ar bibliotēku, skolēni devās uz vizuālās mākslas nodarbību virtakas klasē, kurā varēja iepazīties ar “Marmorēšanas” tehniku. Nodarbības laikā bērni iepazina un izmēģināja senu papīra dekorēšanas tehniku. Viņi uzzināja, kad ar šādas tehnikas palīdzību 17.gs tika dekorēti unikālu grāmatu vāki. Katram, bija iespēja izvēlēties savu krāsas salikumu un uz ūdens virsmas izveidot savu unikālo rakstu, kuru varēja pārnest uz papīra. Marmorēšanas raksti ir unikāli un tos nav iespējams ne atkārtot, ne arī nokopēt. Skolēni veidojot savu unikālo “marmora” rakstu nonāca pie secinājuma, kad ir jāpieliek daudz pacietības un zināšanas par krāsām, lai šis raksts sanāktu tāds kāds bija iecerēts.

Ekskursijas laikā gida pavadībā bija vizuāla iepazīšanās ar Nacionālās bibliotēkas ēku. Sākumā skolēniem tika piedāvāts uzbraukt ar liftu uz ēkas 11. stāvu, no kuras atklājās plašs skats uz Rīgas panorāmu.

Visu uzmanību saistīja viens no ēkas centrālajiem elementiem – Tautas grāmatu plaukts. Tā ir stikla konstrukcija piecu stāvu augstumā, kur glabājas bibliotēkai dāvinātās grāmatas ar tajā ierakstītajiem dāvinātāju vēstījumiem vai personīgajiem stāstiem, kas veido mūsu kultūru un vēsturi.

Skolēniem tika dota iespēja klātienē apskatīt “Dainu skapi”, vismazāko, vislielāko, vissmagāko grāmatu, kā arī visretāko un vissenāko grāmatu.

Gide skolēniem izstāstīja par plašajām iespējām, ko sniedz bibliotēkas pakalpojumi, kuri var kļūt par noderīgiem ikvienam studentam, jebkuram iedzīvotājam, neatkarīgi no vecuma un interesēm.  Skolēni atzina, kad ieguva vērtīgu informāciju par bibliotēku un grāmatām.

Audriņu pamatskolas skolotāja Dace Vasilevska

Comments are closed.