Audriņu pamatskolas skolēnu ceļojums laikā

Audriņu pamatskolas skolēnu ceļojums laikā

20. novembrī “Latvijas Skolas somas” ietvaros Audriņu pamatskolas 3. un 4. klases skolēni devās ekskursijā uz Daugavpils cietoksni, kurš gandrīz pilnībā saglabājies no tā uzbūves brīža, 1812. gada. Skolēni, enerģijas un zinātkāres pārņemti, sasēdās autobusā un uzsāka ceļu. Daugavpilī skolēni apmeklēja cietokšņa galveno ēku, kur pašlaik atrodas neliels muzejs, pie griestiem atrodas šobrīd nedarbojošs ūdens rezervuārs. Vissaistošākais skolēniem bija atraktīvais gides stāstījums par cietokšņa vēsturi, tā būvēšanas niansēm un iedzīvotājiem. Skolēni uzzināja, ka tas kalpojis kā cietoksnis, kurā uzturējās militārā vienība. Vēl nepabeigtais cietoksnis veiksmīgi izturēja ugunskristības, atvairot pirmos Napoleona armijas uzbrukumus, taču jau būvniecības laikā tas sāka zaudēt savu nozīmi un ar laiku tas pārtapa par cietoksni-noliktavu. Vēlāk gids piedāvāja apskatīt cietokšņa teritoriju, iepazīstināja skolēnus ar cietokšņa spoku (zirgu), piedāvāja apskatīt šaujampulveru noliktavu un iedeva iespēju šaut ar gaisa lielgabalu. Skolēniem tika parādīts arī īstais lielgabals, tomēr, gide paskaidroja, ka mūsdienās lielgabals šauj tikai līksmu iemeslu dēļ – par godu pils viesiem un svētkiem! Skolēni gandarīti – ieguvuši zināšanas, kopīgi darbojušies un izbaudījuši burvīgo rudeni, aizceļojot viduslaikos.

Pēc ekskursijas svaigā gaisā skolēni devās uz aizraujošo nodarbību „Zinno centrā” ar nosaukumu „skaņa”. Nodarbības laikā bērni mēģināja atpazīt skaņas, kas tika piedāvātas salikt atbilstošā secībā, tad sadaloties grupās, skolēni no dažādiem priekšmetiem mēģināja izveidot savu mūzikas instrumentu.

Pabeidzot nodarbību skolēni devās pastaigā pa pašu Zinno centru, kur viņiem bija iespēja paspēlēt video spēles, izpētīt cilvēka ķermeņa uzbūvi no iekšpuses, pārbaudīt savas balss skaļumu, pārbaudīt dažādus fizikas likumus un daudz ko citu. Visvairāk bērniem iepatikās lielais krāns ar kura palīdzību skolēni pārvietoja lielus klučus, saliekot no tiem mājiņu.

Ekskursiju noslēdza kopbilde ar dinozauru. Skolēni bija ļoti priecīgi, viņiem ļoti patika visas izklaides, skolēniem iegūtās zināšanas palīdzēs sociālo zinību apguves procesā, īpaši  Latvijas novadu izpētei, ,jo cietoksnis ir Latvijas vēsture, kuru jāzina katram. Nodarbība skolēniem palīdzēs uzrakstīt kontroldarbu dabaszinībās par tēmu „Skaņa”, kā arī skolēni uzzināja daudz ko jaunu un interesantu pateicoties piedāvātajām izklaidēm „Zinno centrā”.

Sākumskolas skolotāja Aleksandra Vilčiņska


Comments are closed.