Satikšanās Rozes pilsētā

Satikšanās Rozes pilsētā

16. novembrī iniciatīvas „Latvijas skolas soma” ietvaros, Audriņu pamatskolas 6. un 8. klases skolēni devās ekskursijā uz Latgales kultūrvēstures muzeju, muzejpedagoģiskajā programmā „Satikšanās Rozes pilsētā”. Skolēni ar entuziasmu sasēdās autobusā un devās ceļā pēc jaunām zināšanām.

Satiekot muzejā muzejpedagoģi Ingu Klīdzēju, skolēni kopā ar skolotāju devās uz nelielu ekskursiju Rēzeknes pilsētā. Sākumpunkts ekskursijai bija piemineklis „Vienoti Latvijai!”. Audzēkņi ļoti labi minēja pieminekļa simbolus un veiksmīgi spēja atbildēt, ka krusts ir cerības simbols, virve ir brīvības simbols.

Pēc tam devāmies  pie pieminekļa „Latgales kongress”. Pa ceļam uz pieminekli muzejpedagoģe izstāstīja par Rēzeknes pilsētas ēku vēsturi un  kādas ēkas bija pagājušajā gadsimtā. Piemēram, skolēni uzzināja, kur atrodās aptieka, kinoteātris „Diāna”, ar kādu transportu cilvēki pārvietojās senajos laikos.

Pēc ekskursijas skolēni devās atpakaļ uz muzeju, kur visi kopā apspēlēja vienu no Rēzeknes pils leģendām. Leģenda vēsta, ka karalim bija trīs meitas – Lūcija, Roze un Marija. Un karalis sadalījis starp viņām trīs pilsētas – Lūcijai bija Ludza, Marijai – Viļaka, bet Rozei – Rēzekne. Skolēniem bija jāuzmin, kādu pilsētu karalis iedalīja katrai meitai.

Nobeigumā skolēni apskatīja ekspozīciju par Rēzeknes pilsētu un uzzināja, kāpēc kādreiz Rēzeknes pilsētas nosaukums bija Rossiten.

Ar labu noskaņojumu, jaunām zināšanām un pozitīvām emocijām skolēni un skolotāja devās atpakaļ uz skolu. Paldies Ingai Klīdzējai par aizraujošo stāstījumu par Rēzekni.

Vēstures skolotāja Svetlana Ponarada

Comments are closed.